Kezelheti a Rick Simpson-olaj a rákos megbetegedéseket?

Blogunkon igyekszünk mindenféle érdekes és releváns témával előhozakodni, amik valahogy kapcsolódnak a kenderhez, a kannabiszhoz. Most például egy izgalmas újdonság következik! Hallott már a Rick Simpson olajról? Ha nem, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket, de ha igen, akkor is.

Mi a Rick Simpson-olaj?

A Rick Simpson-olaj (RSO olaj) egy kannabiszolaj-termék, amelyet Rick Simpson, az orvosi marihuánát támogató kanadai aktivista fejlesztett ki.

Az RSO sok más kannabiszolajtól különbözik abban, hogy nagyobb mennyiségben tartalmaz tetrahidrokannabinolt (THC). A THC a marihuána fő pszichoaktív kannabinoidja, amelynek bódító, tudatmódosító hatása van. Más terápiás kannabiszolajok a kannabinoidok közül általában kannabidiolt (CBD) és minimális THC-t tartalmaznak, vagy nem tartalmazzák ez utóbbit egyáltalán. Rick Simpson mindemellett nem értékesíti az RSO-t. Ehelyett arra ösztönzi az embereket, hogy az ő módszerei felhasznásával készítsék el a saját olajukat.

Olvasson tovább, hogy többet megtudjon az RSO egészégügyi vonatkozásairól, és arról, hogy a szer valóban felér-e a hírnevéhez.

Melyek a lehetséges előnyök?

Az Rick Simpson-olajjal kapcsolatos fő állítás az, hogy kezelni képes a rákot. Miután Simpsont 2003-ban bőrrákkal diagnosztizálták, RSO-t kezdett alkalmazni az arcán és a nyakán található rákos területeken. Simpson állítása szerint a foltok néhány napon belül meggyógyultak.

Rick Simpson honlapja szerint az Rick Simpson-olajat egy bizonyos típusú kannabiszból, a Cannabis indicából készítik, amely nyugtató hatásával segíti a test gyógyulási folyamatát.

A rák mellett az RSO állítólag a következők kezelésében is segíthet:

Mit mondanak a kutatók?

Rick Simpson azután döntött úgy, hogy kipróbálja a kannabiszolajat, miután elolvasta egy 1975-ös kutatás eredményeit, amelyben a kannabinoidok alkalmazását tesztelték tüdőrákos egereken. A tanulmány nyomán a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mind a THC, mind egy másik kannabinoid, az úgynevezett kannabinol (CBN), lelassította a tüdőrák növekedését az egerek szervezetében.

Azóta számos, sejtmintákat és állati alanyokat vizsgáló kutatás született, amelyek a kannabinoidok rákos sejtek növekedésére gyakorolt hatásait kutatták.

Egy egereken végzett 2014. évi tanulmány a THC- és CBD-kivonatok hatásait vizsgálta sugárkezelés alkalmazása mellett. A vizsgálatból úgy tűnt, hogy a kannabiszkivonatok növelik a besugárzás hatékonyságát az agydaganat egy agresszív típusa esetén. A tanulmány szerzői szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a THC és a CBD elősegíthetik a rákos sejtek előkészítését, hogy azok jobban reagáljanak a sugárterápiára.

Ugyanakkor egy másik, emberi sejteket vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a THC valójában megnöveli bizonyos tüdő- és agydaganatos sejtek növekedési ütemét.

Az utóbbi időben volt néhány példa humán klinikai vizsgálatokra rákos betegek bevonásával. Noha ezek a tanulmányok kimutatták, hogy a kannabinoidok biztonságosak a rákos betegek kezelésében, nem mutatják be teljes mértékben, hogy a kannabinoidok hozzájárulhatnak-e a rák kezeléséhez vagy leküzdéséhez.

Egy 2013-ban készült esettanulmány egy 14 éves, a leukémia specifikus típusában szenvedő lány esetét tekinti át. A lány családja Rick Simpsonnal együtt dolgozott egy kannabinoid gyanta kivonat létrehozásában, amelyet kenderolajnak neveznek – ezt a lány napi szinten szedte. Végül megpróbáltak más olajokat is használni, különféle forrásokból – vegyes eredménnyel. Úgy tűnt, hogy a kenderolajok kezelik a lány rákbetegségét, jóllehet a kezelés kezdetétől számított kevéssel több mint két hónap után, a betegségétől független emésztőrendszeri rendellenesség következtében elhunyt. Ez megnehezíti a következtetések levonását a kannabisz rákra gyakorolt hosszú távú hatásait illetően.

Noha ezek az eredmények ígéretesek, nagyléptékű, hosszú távú vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a kannabinoidok és a kannabisz különböző törzsei hogyan befolyásolják a rákos sejteket.

Mik a lehetséges mellékhatások és kockázatok?

A THC egy pszichoaktív anyag, azaz számos pszichológiai tünetet válthat ki, például:

 • paranoia
 • szorongás
 • hallucinációk
 • dezorientáltság
 • depresszió
 • ingerlékenység

Fizikai mellékhatásokat is okozhat, ilyenek:

 • alacsony vérnyomás
 • vörös szemek
 • szédülés
 • lassú emésztés
 • alvási problémák
 • csökkent motoros képességek és reakcióidő
 • memóriaromlás

Ezek a mellékhatások azonban csak néhány órán keresztül állnak fenn, és általában nem jelentenek komoly egészségügyi kockázatot.

Az RSO-val kapcsolatos legnagyobb kockázat az, hogy nincs túlságosan sok bizonyíték arra, hogy hatékonyan kezelné a rákot. Ez nagyon veszélyes lehet abban az esetben, ha valaki abbahagyja az orvos által javasolt rákkezelést. Ekkor, hogyha az olaj nem hatékony, a rák tovább növekedhet, és egyre nehezebben és nehezebben kezelhetővé válhat, még a hagyományos módszerekkel is, például kemoterápiával.

Rick Simpson emellett saját RSO létrehozását támogatja, amely bizonyos kockázatokkal jár. Először is, nagyobb mennyiségű marihuánát kell beszerezni, ami bizonyos helyeken illegális. A másik, hogy az olaj előállítási folyamata is meglehetősen kockázatos. Ha egy szikra eléri az RSO előállításához használt oldószerek egyikét, akkor robbanást okozhat. Ezen túlmenően ezek az oldószerek megfelelő kezelés hiányában rákkeltő maradványokat hagyhatnak hátra.

Összegzés

Habár a kannabisz rák kezelésére történő felhasználásával kapcsolatos kutatások ígéretesek, a szakértők még távol állnak attól, hogy meggyőző bizonyítékokkal rendelkezzenek arról, hogy mely kannabinoidok és kannabisz törzsek lehetnek a leghatékonyabbak. Továbbá néhány kutatás azt sugallja, hogy a THC fokozhatja a rákos sejtek növekedését. Széleskörű humán kutatásra van szükség, mielőtt a kannabisz orvosilag javasolt rákkezelésré válhat. Ha érdekli a kannabisz alkalmazása a rákkezelésben vagy a hagyományos kezelések mellékhatásainak csökkentésében, konzultáljon kezelőorvosával.

További blog cikkek