Gyógygombák és kender – az ideg,- és immunrendszer segítői

A gombák igen különleges élőlények, hiszen se nem növények, se nem állatok, mégis a világ szinte minden pontján jelen vannak és jótékony hatásaikat évezredek óta ismeri az emberiség. A világ legnagyobb élőlénye is egy gomba, a kelet-oregoni föld közel 10 négyzetkilométerét hálózzák be egy mézgomba fonalai. Vagyis ez az egyed nagyobbra nőtt mint egy kék bálna vagy mint egy több ezer éves fa. Pedig “csak” gomba!

Gomba: barát vagy ellenség?

A gombákról általában a piros kalapos mesehős vagy a finom gombás ételek jutnak eszünkbe, pedig a gombáknak fontosabb, az emberek számára hasznos tulajdonságai is vannak, mint a fogyaszthatóság. Ezeket a hatásmechanizmusokat a hagyományos kínai gyógyítók már évezredek óta alkalmazzák, de az akadémikus orvostudományban is megjelentek már a gombák. A hamvaskéreggomba, melyet a népi gyógyászat több évszázada használ 1955-ben került először említésre a moszkvai Orvosi Akadémia ajánlásaiban. A kutatásoknak köszönhetően pedig 1979 óta felhasználják a nagygombákból származó metabolitok az antimikrobiális terápiában. Ez a szerepe az antibiotikum rezisztens kórokozók elleni harcban egyre fontosabbá teszi.

Sün, hernyó és társaik

Termékeink között jelenleg 5 különböző gyógygomba kivonatát lehet megtalálni, kapszula és csepp formában is kínáljuk ezeket, méghozzá egy egyedülállóan hatékony párosításban. A gyógygomba kivonatokhoz kenderolajat is adunk, így ezek jótékony hatásai összeadódnak, így segítve egymást. A cseppeknél emellett még cédrusmagolajat is felhasználunk, ami egyfelől remek alapja a gyógyhatású kivonatoknak, másfelől maga is hatékony nyugtató, idegcsillapító és könnyíti a hatóanyagok hasznosulását. 

Az általunk forgalmazott készítmények bio minősítésűek, nem tartalmaznak se mesterséges színezéket, se egyéb adalékanyagot. Az alapanyagok GM-mentesek, és a kapszulás kiszerelés is vegán, mivel növényi cellulózból készült kapszulákat alkalmazunk. 

Mit gyógyít a gyógygomba?

Jelenleg a Földön közel 140 ezer gombafaj él, ezeknek csupán 10 százalékáról vannak megalapozott információink. Ebből a 10 százalékból kínálatunkba 5 gombafaj kivonatai kerültek be. Nézzük mit tudnak ezek a gombák!

Süngomba:

A hagyományos kínai orvoslás régen alkalmazza és a farmakológiai felhasználása is elindult már. Magas E-vitamin tartalma miatt a gyomor és a bélrendszer betegségeinél ajánlják valamint idegrendszeri problémák esetén alkalmazzák. Jelenleg reneszánszát éli ez a gomba, egyre több készítményben alkalmazzák.

Hamvaskéreggomba:

A huszadik században már kutatta az orvostudomány jótékony hatásait, melyet a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmaztak. Mivel nagyon gazdag antioxidánsokban, ezért daganatellenes kezelésekben alkalmazzák, de étvágygerjesztőként és fájdalomcsillapítóként is bizonyított már. 

Pecsétviaszgomba:

Ennek a gombának a hatóanyagát tartalmazó termékünk egy felnőtt napi E-vitamin szükségletének 30 százalékát biztosítja. Elsősorban az immunrendszer teljesítményének javítására, az idegrendszeri gondok csökkentésére  használják, de kedélyjavítóként is alkalmazzák. 

Hernyógomba:

Ennek a gyógygombának a hatóanyaga javítja a vérkeringést, fokozza az oxigénellátást, ezzel növeli a sejtek energiatermelését. Jól alkalmazható roborálásban, baleseti vagy műtét utáni felépülés támogatásában, de kimerültség ellen is alkalmazzák. Sőt, teljesítményfokozóként sem ismeretlen, a kínai gyógyászatban impotencia kezelésére is adják. 

Fafülgomba:

Ezt a gyógygombát nemcsak a kínai gasztronómia alkalmazza, hanem a kínai orvoslás is. Véralvadásgátló és érelmeszesedés ellen ható alkaloidái miatt a keringést érintő problémákra alkalmazzák, de az immunrendszer működését is pozitív irányba befolyásolja a fafülgomba. Magas E-vitamin tartalma miatt alkalmas arra, hogy segítsen az oxidatív stressz elleni küzdelemben.

Gyógygomba – így használd!

A gyógygombák kevésbé ismertek és elterjedtek, mint a gyógynövények. Holott felhasználásuk nagyon széles skálán mozog. Az általunk forgalmazott készítményeknél a kender hatóanyagaival párosítottuk a gombák pozitív élettani hatásait, így a természet e két remek alapanyaga kiegészíti egymást, támogatják szervezetünk optimális működését. 

A bio minősítésű alapanyagokból készült kivonatok és kapszulák vegán termékek, így azok is alkalmazhatják, akik tartózkodnak az állati származékoktól. 

Nagyon fontos, hogy a gyógygombát tartalmazó készítményeknél ne lépje túl senki az előírt adagolást. Ez kenderolajjal dúsított termékek esetén napi 2×5 csepp, még a kapszuláknál 2×2 az ajánlott adag. Mindkét formában könnyen tárolható és fogyasztható a termékskála minden tagja, az ízekre érzékeny vásárlóinknak kipróbálásra a kapszulás verziót szoktuk ajánlani. Nagyon fontos, hogy a gyógygombákat, ahogyan a gyógynövényeket tartalmazó termékeket, a kezelő orvossal egyeztetve kezdjük használni!

Felhasznált irodalom: 

http://doktori.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/10061/3/T%C3%A9zisf%C3%BCzet_magyar_Kov%C3%A1csBernadett.pdf

További blog cikkek