Mi az az EKR?

Az egyensúly megteremtése az életünk különböző területein nagyon fontos. A munka és a magánélet közötti helyes egyensúly megteremtése biztosítja, hogy elegendő időt tudjunk szánni a munkánkra, a családtagjainkra, a barátainkra és minden más számára, ami fontos az életünkben.

Szervezetünk belső egyensúlyának a megteremtéséhez nyújt segítséget az endokannabinoid rendszer (EKR) amely megtalálható minden gerinces élőlényben. Ez az egyensúly létfontosságú az egészségünk megőrzéséhez. Ha ez a belső egyensúly felborul, akkor rossz lesz a közérzetünk, fáradékonyak, stresszesek, kialvatlanok és betegek lehetünk. Az emberi test előállít saját kannabinoid molekulákat, amiket endokannabinoidoknak hívunk. Ezek a vegyületek egy létező receptorrendszerre fejtenek ki hatást, amit endokannabinoid rendszernek hívunk. Az endokannabinoid rendszer jelen van az egész testben, beleértve az agyat, az idegrendszert, az emésztőrendszert és az immunrendszert. Endokannabinoidokat a testünk természetesen állítja elő, hogy stimulálja ezeket a receptorokat. Ha szervezet nem termel elegendő endokannabinoidot, vagy nem rendelkezik optimális számú endokannabinoid receptorral, akkor egészségünk állapota instabillá válhat.

EKR

A receptorok (üzenetvevők) olyan fehérjék a testben, amik az egyes kémiai hírvivő molekulákat fogadják, kapcsolatot létesítenek velük és ennek hatására folyamatokat indítanak el, például üzenetet küldenek egyik sejtből a másikba. Ezek a folyamatok a szervezeten belül különböző hatásokat fejtenek ki, mint pl. a fájdalomcsökkentés.

A két leginkább ismert a endokannabinoid molekula az anandamid (AEA) és a 2-arachidonoylglycerol (2-AG).
Az endokannabinoidok kulcs-zár mechanizmussal kötődnek a kannabinoid receptorokhoz és képesek különböző hatásokat kifejteni. Az endokannabinoidok nem tárolódnak a testben, hanem igény esetén képződnek és felszabadulnak. Az olyan növényi kannabinoid mint pl. a CBD, CBG, CBDa, THC, THca stb.  képesek kölcsönhatásba lépni az endokannabinoid rendszerrel – valamint más receptorrendszerekkel, hogy különböző hatásokat fejtsenek ki.

Kannabionidok

Hogyan biztosítható, az endokannabinoid rendszerünk kiegyensúlyozott működése?
Kicsit klisésen hangozhat, de megint a helyes táplálkozásban kell keresnünk a választ. Képzett fitoterapeuta és életmódtanácsadó szakemberként, az első fogalom amint tanulmányozni kezdetem a gyomor-bélrendszer, a tápcsatorna működése és zavarai és ezek hatásai az immunrendszerre.

Felmerül a kérdés, hogyan is hat egymásra ez a 2 rendszer és ennek milyen következményei lehetnek? A a neurotranszmitterek mintegy 85%-a a gasztrointesztinális rendszerben termelődik, vagyis a tápcsatorna egyes szakaszaiban.  A neurotranszmitterek az agyi funkcióidat, a hangulatod, a fájdalomérzeted befolyásolják, és a működésüket valamilyen szinten tudod alakítani táplálkozással, táplálékkiegészítőkkel. Az agyunk és az emésztőrendszerünk lényegében ugyanazt a nyelvet beszélik, mint az endokannabinoid rendszerünk, folyamatosan kommunikálnak egymással. A különböző rendszereket idegpályák kötik össze, amin elképzelhetetlenül gyors információcsere zajlik, hasonlóan az internetes kommunikációt biztosító gyorsforgalmú üvegszálas optikai kábelekhez.

Hogyan és milyen módon befolyásolhatjuk kedvezően ezen rendszerek működésért?
A megfelelő és egészsége táplálkozás hatással van az endokannabinoid rendszerünkre. Íme néhány példa, amivel felturbózhatjuk működését.

 • fitokannabinoidokkal, amik széles palettája található meg a Medihemp teljes spektrumú COMPLETE kivonatokban
 • Pre- és probiotikumok
 • Fermentált élelmiszerek, mint a kimchi, savanyúkáposzta vagy kefir
 • Galakto-oligoszacharidok (GOS) ún. szelektív rostok
 • Terápiás levesek (porcos, csontos alaplevek)
 • Belsőségek
 • Halak/rákok/más puhatestűek
 • Zöldségek, mint pl. a paprika, metélőhagyma, padlizsán, zöldbab, sárgarépa, mángold, spenót, tök, kínai kel, petrezselyem és más zöldfűszerek
 • Különböző csírák
 • Optimális egyensúly az omega-3, 6 és 9 zsírsavak között
 • Gyulladáscsökkentő ételek fogyasztása: pisztráng (gyulladáscsökkentő faktorérték: +307), lazac (+1689), gyömbér (+129), avokádó (+181), halmájak (+1250-1400), édesburgonya (+164), csontleves (+172), olívabogyó (+437), garnélarák (+976), brokkoli (+53), sütőtök (+165)/
 • Kevés hozzáadott cukor
 • Finomított olajok, növényi margarinok, egyéb transzzsírok mellőzése
 • Állati tejtermékek (kivéve fermentált) mellőzése
 • Finomított búzából készült péktermékek mellőzése (acelluláris szénhidrátok)
 • Gluténmentes gabonák fogyasztása (köles, hajdina, rizs, quinoa)

Az egészségünk megőrzéséhez holisztikus szemléletmód kialakítása szükséges. A holisztikus szemlélet az embert egésznek tekinti, feltételezi testének, szellemének és érzelmeinek egységét. Íme néhány példa, hogyan lehetünk hatással testünk és szellemünk egészségére, valamint endokannabinoid rendszerünkre:

Holisztikus szemlélet